Thursday, July 3, 2008

Sveriges stolthet inte i nivå med USA:s

Enligt venerabla tidningen Washington Times (konservativ) är amerikaner stoltast i världen över sitt land. Efter detta kommer, i grad av sjunkande stolthet, Venezuela, Irland, Sydafrika, Australien, Kanada, Chile, Nya Zealand, Filippinerna och Israel. Den lömska invändningen att dessa länders stolthet måhända inte står i proportion till vad som åstadkommits politiskt, ekonomiskt och socialt, bör tillbakavisas. Standardiserad Information misstänker att en sådan attityd inte är positiv för att höja Sveriges framtida stolthet.

Vad bör då göras? Om vi läser lite noggrannare i artikeln, ser vi att några faktorer torde vara viktiga:
  • "Pledge of allegiance".
  • Stolthet över sin historia
  • Valdeltagande som en patriotisk gärning
  • Militärtjänst som en patriotisk gärning
  • Att ha en knapp med amerikanska flaggan på västen
Sverige har ingen specifik ed man måste svära i skolan, och knappar med flaggor på är ovanliga. Men detta går att ändra. Valdeltagande och antalet som gör militärtjänst är högt. Det är dock vår åsikt att en stark och hälsosam debatt i ämnet nu måste sättas igång, för att se vad vi kan lära oss av stolthet i andra länder.

1 comment:

hjon said...

Ökad närvaro av nyutbildade svenska soldater i "instabila" områden jorden över kanske skulle kunna få oss svenskar att känna oss lite stoltare över vår plats i världen? Och då menar jag inte i form av FN-soldater, utan som medlemmar av svensk armé, flotta eller flygvapen.

Jag tror också att stoltheten över möjligheten till demokratiska val skulle öka om vi hade färre kandidater att ta hänsyn till, t ex en ond och en god eller två onda.