Sunday, February 1, 2009

Hur många olika sorters konst finns det?

De flesta läsare av denna blogg torde vara bekanta med kontroversen runt Anna Odells imitation av psykisk sjukdom, och de reaktioner detta föranlett från medborgarnas sida. Debatternas vågor har gått höga. I situationer av detta slag jobbar vi på Standardiserad Information på högtryck för att klarlägga de korrekta åsikter och slutsatser som bör dras, men detta fall har inneburit stora svårigheter.

Ett tag funderade vi på att ge upp. Men en anonym konstexpert SI har kommit i kontakt med, låter meddela att en ny framgångsrik teori från ett amerikanskt universitet har lösningen på problemet. Kort sagt finns det olika sorters "ekosystem" av konst. Enkelt uttryckt:

Nivå 0: Konst är något som är vackert, i stil med en tavla, en dekorativ ring eller ett mahognybord.

Nivå 1: En mer sofistikerad konstnär som är "i tiden" är på nivå 1. Hit kan de flesta berömda konstnärerna under 1900-talet räknas, inklusive Anna Odell.

Nivå 2: En nivå 2-konstnär använder uteslutande konst från nivå 1 för att göra sin egen konst. Detta kan innebära allt från destruktion (att förstöra andras konstverk) till att göra om dem i kollage.

Nivå 3, 4, 5 etc betecknar personer som använder konst från någon av de lägre nivåerna för att göra sin egen konst. För att exempelvis kunna vara på nivå 5 måste en nivå 4-konstnär på något sätt vara involverad, men det finns ingen restriktion mot vilka som är under denna.

Den anonyme konstexperten låter också meddela, att nivå 2-konstnärer troligen kommer att bli allt vanligare under detta decennium. Det är tänkbart att Anna Odells konst kommer att användas av någon sådan konstnär, menar han. Man kan t.ex tänka sig att en konstnär dyker upp och kastar en illaluktande vätska på Odell medan hon imiterar en CP-skada (direkt citat). Nivå 3, 4 och 5 lär nog dröja aningen längre, påpekar han vidare.

Experten påpekar också att enbart västerländsk konst nått upp till nivå 2. Orientalisk konst eller konst från Afrika är för närvarande enbart på nivå 0, men man kan tänka sig en form av bistånd för att leda dem upp till högre nivåer. Ett sådant bistånd bör lämpligen finansieras av FN.

No comments: