Wednesday, January 21, 2009

Hur bloggarna kan skapa fred i Gaza

När den blodiga konflikten i Gaza nu orsakar allt mer oro i resten av världen, kan det vara på tiden att en korrekt uppskattning av bloggarnas roll i det hela görs, och en sådan analys ger för handen att deras roll har varit ringa. Kort sagt: bloggarna kan inte lastas för det pågående kriget. Däremot kan de kan hjälpa freden.

Åtskilliga observatörer har pekat på den roll bloggar kan spela när det gäller att bygga upp nätverk som kan bygga s.k. "deliberativ demokrati", dvs en demokrati byggd på verkligt medbestämmande och insamling av opinionsdata. De bloggar som har mest kommentarer kan fungera som ett slags noder, och informella ledare kommer att utkristalliseras i de populära bloggarna.

Det finns inga gränser för vad ett system av det här slaget kan åstadkomma. Inte bara kan man tänka sig en bloggstorm mot orättfärdiga brytningar av de mänskliga rättigheterna, man kan också tänka sig att exempelvis auktoritära länder som Kina och Ryssland till sist får demokrati - i bloggform. De stela regeringsstrukturerna kan försvinna bort i ett hav av information och diskussion på någon av alla miljontals bloggar, och ett styrelseskick värt namnet kan visa sig.

Än är det långt dit. Men precis som vi på Standardiserad Information tidigare påpekat att gammelmedia en gång kommer att försvinna, kommer dagens regeringar en dag att göra det. Då blir det sann demokrati och en storslagen fred.

No comments: