Thursday, February 12, 2009

Svenska kyrkan kan bli helt ateistisk 2020

Som vi tidigare nämnt är Standardiserad Information neutralt inställd i trosfrågor, även om vi har en positiv inställning till att diskutera frågornas definition och huruvida de kan lösas empiriskt-logiskt. Detta betyder dock inte att vi vägrar att publicera information om hur viktiga religiösa institutioner kan komma att utvecklas, till den grad att vi med jämna mellanrum kommer att redovisa vad enskilda aktörer med bestämda intressen har att säga.

Enligt en anonym medlem av den ateistiska föreningen Humanisterna som SI talat med, är det troligt att Svenska Kyrkan kommer att vara helt ateistisk inom 2020. Grunden till detta påstående är dels att reformsinnade grupper föreningen varit i kontakt med säger att ickedemokratiska koncept som "Gud" bör ifrågasättas och bytas ut mot friare tolkningsmönster, samt att amerikanska forskare belagt att religiösa trossatser tenderar att minska starkt i samhällen där BNP per capita är över 50000 amerikanska dollar per år. Dit har Sverige fortfarande över ett decennium, men även med den ekonomiska krisen torde detta mål kunna nås utan större problem.

- Vi håller hoppet levande, säger den anonyma talesmannen. Han påpekar vidare att de reformsinnade grupperna framförallt återfinns på högre nivåer inom kyrkan (framförallt runt biskoparna) medan grupper med fundamentalistisk inriktning är vanligare på gräsrotsnivå.

- Detta kan bero på lägre ekonomisk standard, påpekar han vidare. En tro på Gud blir i ett sådant sammanhang viktigare för att åtminstone tro att ekonomin ska gå ihop.

2 comments:

Unknown said...

Vän av ordning undrar vad som kommer att hända med den Gud med humor som jag tror på. Hur skulle världen se ut om man inte fick skratta? Ni vill ha diktatur.

Argsint skattebetalare

standardinfo said...

Standardiserad Information tar inte ställning till sakfrågan om Guds existens, men vill plussa för ett tidigare inlägg som bl.a nämner begreppet "en Gud med humor":

Religion och IQ

MVH
Teamet