Friday, June 13, 2008

Gammelmedias försvinnande måste ske gradvis

I dagarna som gått har många röster påpekat gammelmedias svek i att förutse och märka hur den försåtliga 1984-lagen, Lex Orwell, planerats att fräckt införas mitt framför svenska folkets ögon. Först nu kommer de igång trots att det kokat i bloggosfären i flera dagar. Givetvis ställer detta en del frågor om gammelmedia. Kommer tidningar på papper att finnas kvar länge till? Kommer en sådan sengångare till media att ha gå under?

Dessa frågeställningar har fått stort utrymme bland bloggarna som i stort antal kritiserat papperstidningarnas existensberättigande, och till deras skara ställer sig nu  Steve Ballmer, VD för Microsoft, och han bör ju veta. Han tror att papperstidningar och annan gammelmedia kommer att vara borta inom 10 år (med viss säkerhetsmarginal). Vid den tidpunkten kommer bloggarna att vara den nya media som olikt tidigare rapporterar sanningen - och som ger uttryck för olika röster snarare än den förlamning som för närvarande råder.

När det sker kommer människor som Rickard Falkvinge, Louise Persson och Oscar Swartz vara mångmiljonärer. De har vigt sitt liv åt sanningen och kommer att ha stora bloggimperium, vars responser är blixtsnabba och sänder chockvågor genom alla politrukers kontaktnät!

Standardiserad Information bugar och bockar inför denna förändring. Men en problematik är hastigheten med vilken denna förändring genomförs. Vanligt folk kommer inte nödvändigtvis hänga med när eliten blixtsnabbt uppdaterar sig. Hur ska man råda bot på detta?

Detta är frågor som ännu inte har några goda svar. En möjlig lösning är att tidningarna, under en övergångsperiod på 5 år, får "bloggifieras". Då kan de bästa förmågorna tas till vara i alla fall och inget onödigt lidande behöver skapas. Utvecklingen kan rentav accelerera på ett humant sätt. Detta är en nödvändighet vi ser när det gäller att styra samhället väl.

2 comments:

puterman said...

Tror du på gud?

standardinfo said...

Standardiserad Information tar inte ställning till religiösa frågor av den karaktär du nämner. Vi har dock ett öppet sinne och accepterar olika beskrivningar och/eller försök till lösningar av dylika spörsmål.