Thursday, June 19, 2008

Sveriges politiska system måste vägledas av etisk kommitté

Den våldsamma bloggprotesten och gammelmedias avstående från att kommentera den nya övervakningslagen, Lex Orwell, ledde tyvärr inte till att lagen stoppades. Faktum är nu fastnaglat på bordet. Bloggosfärens dom är hård: Sverige kommer från januari nästa år att vara ett land som får Kina, Zimbabwe och Oceanien i 1984 att framstå som paradis. Hur kunde det gå så?

Standardiserad Information förkastar påståendet att en oberoende författningsdomstol skulle lösa de demokratiska problem som tidigare tornat upp sig. Problemet med ett sådant förslag är nämligen att den inte skulle vara integrerad med riksdagen och det juridiska systemet på ett sätt som en annan instans skulle kunna vara. En sådan instans kan en etisk kommitté vara.

Den etiska kommittén ska bestå av representanter från alla politiska partier och undersöka huruvida förslag verkligen förbättrar för medborgarna och skapar ett bättre samhälle. Kommittén ska också aktivt verka för moralisk resning i samhället och en trevligare stämning i allmänhet. Kommitén ska, för att undvika missbruk, inte ha någon reell makt, men vara en röst riksdagen lyssnar på. En röst man skäms för att gå emot. En röst man kan lita på.

Med en sådan kommitté skulle inte FRA-lagen ha röstats igenom.

No comments: