Thursday, June 12, 2008

Maktkamp inom SÄPO

DN nämner i en artikel om FRA-förslaget att f.d. SÄPO-chefen Anders Eriksson uttryckt kritiska ståndpunkter. Av detta skulle man kunna dra slutsatsen att det som vanligt är de som är utanför maktsfären som vågar höja ett varnande finger, men vi på SI har information om att det är betydligt allvarliga saker på gång.

Enligt anonyma källor inom SÄPO som Standardiserad Information talat med, var det en maktkamp inom den pyramidliknande och svåröverskådade organisationen som gjorde att Eriksson tvingades lämna sin post.

"Det var ingen slump", säger den anonyme tjänstemannen. "Kakan [intern beteckning på Eriksson] har länge ansetts som blödig och som gjord för att manövreras ut".

Han påpekar vidare att det viktigaste skälet att manövrera ut "Kakan" var att denne tillhörde den liberala SÄPO-falangen som långsamt vill öppna organisationen för demokratisk insyn, och reformera dess idag mer eller mindre fullständigt odemokratiska arbetssätt. Den konservativa falang som istället tillsatte den idag betydligt mer hårdföre chefen är pro-amerikansk och enligt vissa dessutom positiv till ett långtgående samarbete med östeuropeisk maffia. Misstankar om att maffian redan anlitats för att "ta bort" oppositionella mot SÄPO och andra farliga individer (som privatspanare) kan inte helt avfärdas, påpekar tjänstemannen vidare.

Det är i detta ljus FRA-lagen måste ses, befar Standardiserad Information. SÄPO vill ha absoluta befogenheter för att kunna skapa ett samhälle som får det i "1984" att framstå som en sval sommaräng.

No comments: